Inde

Hvad koster en varmepumpe i strøm?

En varmepumpe er langt mere effektiv end andre varmekilder som for eksempel elvarme, og derfor kan et skifte til en luft til luft varmepumpe spare dig mange penge. Skifter du fra elvarme til varmepumpe kan du spare rigtig meget strøm, og hvis du gerne vil vide, hvad en varmepumpe egentlig koster i strøm, så kan du få svaret lige her.

Elforbruget for en varmepumpe afhænger af flere ting

For at finde ud af hvor meget en varmepumpe koster i strøm, er du nødt til at se på flere ting først. Det afhænger nemlig både af, hvor energieffektiv din varmepumpe er, hvor godt isoleret dit hjem er, og hvor stort dit hjem er. Det er derfor svært på forhånd at sige noget om, præcis hvad en varmepumpe vil koste pr. år i strømforbrug. Ifølge forskningsprogrammet Elforsk vil en varmepumpe, der dækker 60% af varmeforbruget i et hus på 130 m2 bruge 2500 kWh om året. Men det afhænger jo som sagt af flere ting, og ved at tage størrelsen på dit hus og enten modellen eller enkelte oplysninger om din varmepumpe, kan du flere steder på nettet udregne, hvor meget din nye varmepumpe vil koste dig i strøm om året.

Kig på SCOP-værdien på din nye luft til luft varmepumpe

For at spare mest muligt på din elregning, når du skifter fra elvarme til varmepumpe, skal du se på SCOP-værdien for en varmepumpe, inden du bestemmer dig for en model. SCOP-værdien er et udtryk for, hvor meget varme din varmepumpe producerer pr. kW brugt. Elvarme producerer ca. 1 kW varme pr. kW strøm, så du får med andre ord ligeså meget varme, som du bruger el. Men når du kigger på en varmepumpe, vil du finde en SCOP-værdi – den kan være på alt mellem 4 og 6 – og hvis den for eksempel er på 5,2, får du 5,2 kW varme pr. kW strøm. Jo højere SCOP-værdi, jo mere effektiv varmepumpe får du altså, så du kan med fordel kigge på, hvad SCOP-værdien er, før du lægger dig fast på en varmepumpe.

Det er dog værd at huske på, at skal du bruge en varmepumpe til for eksempel at varme dit sommerhus op, behøver du ikke se på en enormt høj SCOP-værdi. Der kan du roligt kigge i de såkaldte sommerhus-serier fra de forskellige mærker af varmepumper.

Få hjælp til at finde din varmepumpe hos NovaSolar

Er du interesseret i at spare stort på dit varmeforbrug og varme din bolig op på en mere bæredygtig måde, så kan du hos novasolar.dk finde et kæmpe udvalg af forskellige varmepumper, der kan hjælpe dig til et mere energieffektivt hjem. NovaSolar har mange års erfaring i montering og servicering af varmepumper, så du kan få eksperthjælp hos dem i forhold til at finde den rette model samt at få sat den op. NovaSolar sidder også altid klar på telefonen til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, eller du mangler rådgivning til valg af varmepumpe.